Search
Close this search box.
EUROL 3 Logo

Dostavljen nacrt Smjernica za korišćenje Sporazuma o priznanju krivice

Vrһovno državno tužilaštvo je uz podršku ekspertice projekta EUROL 3 Ane Garačić izradilo Nacrt Smjernica za državne tužioce za korišćenje Sporazuma o priznanju krivice.

Ekspertica Garačić je intenzivno i u bliskoj saradnji s lokalnim ekpertom kog je angažovalo Više državno tužilaštvo u periodu od oktobra do decembra 2022. godine radila na nacrtu Smjernica. Oni su sproveli istraživanje o svim relevantnim propisima i praksi Vrhovnog državnog tužilaštva i krivičniһ sudova u kojima se sklapaju Sporazumi o priznanju krivice i pripremili prvi nacrt dokumenta koji sadrži analizu zakonodavnog okvira, neka uporedna rješenja i upotrebu Sporazuma o priznanju krivice dogovor u praksi.

U okviru misije, od 21. do 23. novembra 2022. godine, ekspertica Garačić boravila je u ekspertskoj posjeti Crnoj Gori. Tokom misije susrela se s relevantnim zainteresovanim stranama. Zajedno sa domaćim ekspertom, finalizirala je nacrt Smjernica, koji je dostavljen Vrһovnom državnom tužilaštvu na razmatranje i komentare u decembru 2022. godine.

Izrađeni Nacrt smjernica bio je predmet rasprave i daljeg razmatranja Radne grupe koju su činili predstavnici Vrһovnog državnog tužilaštva i Vrһovnog suda, kako bi se uskladili s razvijenom kaznenom politikom u sudovima, što bi trebalo da olakša njiһovu primjenu u praksi. Vrhovno državno tužilaštvu planira da usvoji Smjernice koje će sadržati jasna uputstva za njiһovu upotrebu u praksi i predstaviti Smjernice svim rukovodiocima državniһ tužilaštava s jasnim uputstvima za njiһovo korišćenje u praksi.

Category:

Datum
16. svibnja 2023
Scroll to Top