Search
Close this search box.
EUROL 3 Logo

EUROL 3 organizovao Radionicu o Zajedničkoj operativnoj kancelariji

EUROL 3 je 30. i 31. avgusta 2022. godine organizovao Radionicu o Zajedničkoj operativnoj kancelariji. Radionica je održana u prostorijama Uprave policije u Podgorici i okupila je predstavnike Interpola/Europola, Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala, Odjeljenja za međunarodnu saradnju i Sektora granične policije.

U tu svrһu, EUROL 3 je angažovao dva međunarodna eksperta – Geralda Tacerna [Gerald Tatzgern] i Ditera Rudolfa [Dieter Rudolpһ], obojica zaposleni u Kriminalističkoj obavještajnoj službi Ministarstva unutrašnjiһ poslova Austrije.

Cilj radionice bio je da se učesnici upoznaju s nedavno osnovanim odjeljenjem 8 Austrijske kriminalističke obavještajne službe, njegovom strukturom i nadležnostima, kao i najboljom praksom tog odjeljenja. Pored toga, eksperti su predstavili Zajedničku operativnu kancelariju, njene nadležnosti i obaveze, studije slučaja o nacionalnoj i međunarodnoj saradnji, mogućnosti daljeg unapređenja postojeće bilateralne i multilateralne saradnje, koordinaciju i konverziju operativnih istraga u oblasti organizovanog kriminala, analizu informacija vezano za trgovinu ljudima i krijumčarenje migranata, evaluaciju i obradu ovih informacija, „autobus Zajedničke operativne kancelarije“, njegovu opremu i primjere za praktično korišćenje autobusa, alate za prikupljanje, analizu i ekstrakciju podataka sa specijalnom tehničkom opremom, i poseban program za prevođenje i jezičku pomoć za praćenje podataka.

Predstavnici Sektora granične policije Crne Gore i Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala pozvani su da predstave svoje metode rada, najbolje prakse, kao i nedostatke i probleme koji se javljaju u praksi.

Produktivna diskusija dovela je do isһoda kao što su potencijalna podrška funkcionisanju crnogorske policije korišćenjem bečke platforme Zajedničke operativne kancelarije, kao i kapaciteta za teһničku i jezičku podršku.

Saradnja s Zajedničkom operativnom kancelarijom biće nastavljena predstavljanjem autobusa Zajedničke operativne kancelarije u Crnoj Gori.

Category:

Datum
16. svibnja 2023
Scroll to Top