Search
Close this search box.
EUROL 3 Logo

Analiza ljudskih resursa u pravosuđu

Kratkoročni ekspert projekta EUROL 3 dr Gerhard Jelinek pripremio je i dostavio Analizu ljudskih resursa u pravosuđu sa preporukama za uvođenje alata za ljudske resurse radi povećanja fleksibilnosti sudija i tužilaca u onim sudovima koji za to imaju najveću potrebu.

U periodu od 20. do 22. marta 2024. godine EUROL 3 je organizovao kratku ekspertsku misiju za dr Jelineka. Tokom ove misije dr Jelinek je održao sastanke sa predstavnicima Vrhovnog suda Crne Gore, Osnovnog suda Podgorice, Udruženja sudija, Ministarstva pravde, Sudskog i Tužilačkog savjeta. Svrha ove ekspertske misije je prikupljanje svih potrebnih informacija i podataka potrebnih za izradu Analize i potrebnih preporuka.

Analiza pruža informacije o trenutnom stanju (statistički podaci i zakonodavni okvir, analiza postojećih problema vezanih za broj sudija, nedostatak sudija i sudskog osoblja, nedostatak motivacije, kao i pitanja vezana za početnu obuku i prvo zapošljavanje kao sudija).

Takođe daje niz (kratkoročnih i dugoročnih) preporuka za unapređenje postojećeg stanja. Preporuke su podijeljene u šest strateških oblasti:

  • Unapređenje atraktivnosti profesije sudije i savjetničkih poslova.
  • Smanjenje mogućnosti brzih transfera (prevelika fluktuacija).
  • Povećanje efikasnosti rada sudija.
  • Smanjenje broja pristiglih predmeta i obima posla.
  • Povećanje fleksibilnosti sudija.
  • Smanjenje potrebe za sudijama.

Svih šest strateških oblasti sadrže preporuke za dalje korake, mjere i aktivnosti za njihovo postizanje.

 

Category:

Datum
6. lipnja 2024
Scroll to Top