Search
Close this search box.
EUROL 3 Logo

Studijska posjeta Federalnoj kancelariji za krivične istrage (Bundeskriminalamt) u Beču

EUROL 3 je od 20. do 24. novembra 2023. godine organizovao studijsku posjetu crnogorske delegacije Federalnoj kancelariji za krivične istrage (Bundeskriminalamt) u Beču, Austrija.

Cilj studijske posjete je uanpređenje istražnih kapaciteta s posebnim fokusom na složene krivične i finansijske istrage.

Opšti cilj ove studijske posjete bio je upoznavanje visokih crnogorskih policijskih službenika koji rade na finansijskim istragama u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije s najsavremenijim istražnim tehnikama koje primjenjuju austrijski zvaničnici koji rade u specijalizovanim odjelima ‘Bundeskriminalamt‘.

Pored niza prezentacija u tematskim oblastima kao što su borba protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja narkotika, privrednog kriminala, pranja novca i korupcije, učesnici su stekli uvid u istražne tehnike i modalitete vezane za darknet, međunarodni kriminalitet vozila, velike podatke, analizu, ucjene i imejlove koji izražavaju mržnju, kao i funkcionalnost sistema SIRENE EU.

Nakon svake prezentacije, učesnici su imali priliku da postave pitanja i razmijene ideje s austrijskim kolegama. To je dovelo do zanimljivih diskusija i razgovora, što je rezultiralo solidnim povećanjem znanja među crnogorskim stručnjacima.

Na kraju studijske posjete postignuti su neformalni dogovori za unapređenje bilateralne saradnje u borbi protiv prekograničnog organizovanog kriminala i krijumčarenja narkotika.

Category:

Datum
8. prosinca 2023
Scroll to Top