Search
Close this search box.
EUROL 3 Logo

Studijska posjeta Glavnom štabu policije i Državnoj kancelariji za krivične istrage (Landeskriminalamt) u Minhenu

EUROL 3 je od 27. novembra do 1. decembra 2023. organizovao studijsku posjetu crnogorske delegacije Glavnom štabu policije i Državnoj kancelariji za krivične istrage (Landeskriminalamt) u Minhenu, Njemačka.

Opšti cilj ove studijske posjete bio je upoznavanje visokih crnogorskih policijskih službenika i specijalizovanog javnog tužioca odgovornog za istragu složenih krivičnih predmeta s njemačkim/bavarskim institucionalnim modelima za obradu informacija, analizu i korišćenje specifičnih informatičkih i komunikacionih i dokumentacionih alata, kao i s metodologijom za analitičare i iskustvima u sprovođenju strategije za policiju vođenu obavještajnim radom (ILP), mehanizmom saradnje s partnerima drugih agencija za sprovođenje zakona, kao i svakodnevnim procedurama u vezi s ILP od strane službenika bavarske policije.

Pored niza prezentacija u tematskim oblastima kao što su borba protiv organizovanog kriminala, nasilnog kriminala, krijumčarenja narkotika, privrednog kriminala, pranja novca i korupcije, učesnici su stekli uvid u istražne tehnike i modalitete vezane za darknet, međunarodni kriminalitet vozila, velike podatke, analizu, ucjene i imejlove koji izražavaju mržnju, kao i funkcionalnost sistema SIRENE EU.

Nakon svake prezentacije, učesnici su imali priliku da postave pitanja i razmijene ideje s austrijskim kolegama. To je dovelo do zanimljivih diskusija i razgovora, što je rezultiralo solidnim povećanjem znanja među crnogorskim stručnjacima.

Na kraju studijske posjete postignuti su neformalni dogovori za unapređenje bilateralne saradnje u borbi protiv prekograničnog organizovanog kriminala i krijumčarenja narkotika.

Category:

Datum
8. prosinca 2023
Scroll to Top